OTOMOBİL AYDINLATMA SİSTEMLERİ
Motorlu taşıtlar için ışıklar her zaman araç teknolojisinin oldukça kafa karıştırıcı bir alanı olmuştur. Bu, sadece mühendislerin değil aynı zamanda tasarımcıların da bir otomobilin yapımında önemli bir söz sahibi olmasından kaynaklanıyordu ve farlardan yayılan ışık ve bunların tasarımının bir aracın görünümü üzerinde belirleyici bir etkisi var.
Optik, teknoloji ve yasa koyucunun gereksinimleri dikkate alınmalı ve üreticiler çok farklı yollara gidiyor.
Bugün durum, tam tersine daha da kolaylaşmadı: Onlarca yıldır kullanılan halojen ve basit akkor lambalara ek olarak, etkileyici parlak xenon ışığı ve daha sonra ekonomik ve çok esnek LED eklendi.
Arızalı bir araba lambasının yerini almak isteyen herkesin cevaplaması gereken her türlü sorusu vardır. Ve yeni bir araba satın alırken bir seçenek olarak daha iyi veya daha şık bir aydınlatma sunan herkes, aynı zamanda neyin yararlı ve ekonomik olduğunu dikkatlice düşünmelidir. Aşağıdaki arka plan bilgilerimiz ve pratik ipuçlarımız, iyi bir yönlendirme yardımı sağlar.
Geleneksel ampuller
En kolay yol, arka lamba, dönüş sinyali, fren lambası, gündüz farı, plaka lambası veya geri vites lambası için arızalı bir ampulü değiştirmektir. Ana farlarda, normal ampuller pratik olarak yalnızca klasik otomobillerde bulunabilir, ancak yine de yüzeye monte, çalışma veya arama lambalarında oldukça yaygındır.
Doğru değişimi almak söz konusu olduğunda, üç özellik çok önemlidir: taban, lamba tipi ve watt cinsinden güç tüketimi.
Güç tüketimi daima işletme kılavuzunda alınan ve mevcut lamba okunamıyor edilmelidir. Nedeni: Özellikle ikinci el satın alınan araçlarda, ancak bakımdan sonra bile, birisinin üretici tarafından öngörülenden farklı mekanik olarak uygun bir lamba kullanıp kullanmadığını asla bilemezsiniz.
Süngü tabanlı lambaların bazı tipik temsilcileri: Ortada, örneğin, şeffaf kapaklı ışıklarda sinyal lambası olarak çalışan turuncu renkli camlı bir lamba. Sağda, arka ve fren lambalarının birleşiminde kullanıldığı gibi iki filamanlı bir lamba.
Baz mevcut kopya dayanmaktadır. Taban tipi - bayonet, geçmeli pimli cam taban veya bazen de fiyonklar - genellikle çalıştırma talimatlarında da bulunur, ancak elinizdeki lamba ile bayi rafına veya bir çevrimiçi mağazanın sayfalarına kendinizi daha hızlı yönlendirebilirsiniz.
Evde bu kadar popüler olan vida tabanlı lambaların pratikte bulunmaması da ilginçtir. Bunun nedeni, vida tabanının sürüş sırasında çok kolay sallanabilmesidir.
Halojen lambalar
Halojen lambalar aynı zamanda akkor lambalardır. Ancak kimyasal halojen grubundan bir element de içerirler. Eskiden bromdu, bugün iyot. Bu halojen ilavesi, özellikle beyaz ışık ve iyi ışık verimliliği ile yüksek sıcaklıklarda bile çalışan kompakt lambaların yapımına izin verir. Ek olarak, filamentten buharlaşan daha az tungsten cam üzerinde birikir ve bu da geleneksel akkor lambaları zamanla koyulaştırır. Ana farlarda, kısa ve uzun huzme için en yaygın kullanılan ışık kaynağıdır.
H1, H3, H4 veya H7 gibi adlandırmalara sahip farklı lambalar, başlangıçta soket tabanındaki metal çıkıntıların sayısı ve düzeninde farklılık gösterir. Sonuç olarak, birbirlerinin yerine geçemezler ve bu nedenle karıştırılamazlar. Ayrıca boyutları farklıdır. H4 lambanın özel bir özelliği vardır: Far reflektörünün farklı alanlarında parlayan iki filament ile donatılmıştır. Bu, kısa far ve uzun huzmenin tek bir lamba ile elde edilebileceği anlamına gelir.
Burada yaygın olarak kullanılan H4 lambasını görebilirsiniz. Ayrı ayrı kontrol edilebilen iki filament ve sonuçta ortaya çıkan üç bağlantı pabucu tarafından tanınması kolaydır.
Yalnızca bir filamanlı H7 lambanın iki bağlantı pabucu vardır. Kompakt tasarımı sayesinde, daha küçük far yuvalarının gerçekleştirilmesine olanak sağladığı için otomobil tasarımcıları arasında popülerdir.
Bunun dışında yıllar içinde çok farklı kombinasyonlarda farklı tipte lambalar kullanılmıştır. Kompakt boyutları nedeniyle, H7 lambaları genellikle küçük far muhafazalarında bulunur, bazen H7 lambaları hem uzun hem de kısa huzme için kullanılır, bazen diğer tek filamanlı lambalarla, bazen H4 lambalarla birleştirilir - ikinci durumda, H7 o zaman kısa huzmeden sorumlu olan H4 lambası, uzun far ve sis farlarını çalıştırır.
Genel bir kural yok. Bu nedenle, ilgili far ve ilgili işlev için doğru yedek lambayı belirlemek için kullanım talimatlarını incelemelisiniz.
Halojen lambaların doğru kullanımı
Halojen lambaları değiştirirken, özellikle dikkatli olmalısınız ve lambaya asla doğrudan elinizle dokunmalısınız - bu arada, evdeki halojen lambaları tutarken bile. Derinin üzerinde daima hafif yağlı bir film olduğu için parmak izleri kaçınılmaz olarak geride kalacaktır.
Bu lambaların çok sıcak cam ampulleri olması durumunda, hafif bir yağ tabakası ölümcül olacaktır, çünkü cam kirlenmiş alanlarda daha fazla ısınır ve izlenim yanar. Zamanla bu, ampulün çatlamasına ve lambanın bozulmasına neden olabilir.
Halojen lambalar önceki yıllardaki kadar pahalı değildir, ancak iş ve bunların değiştirilmesinin zorluğundan kaçınmak kolay olacaktır ve bu nedenle özellikle can sıkıcıdır.
Halojen lambaları paketinden çıkarırken bir kağıt şeritle tutabilirsiniz. Ancak, açılma sırasında motor bölmesinde çalışırken bu her zaman pratik değildir. Tüy bırakmayan kumaş eldivenler burada oldukça iyi bir çözümdür.
Lamba camına çıplak parmaklarınızla yanlışlıkla dokunduysanız, takmadan önce yağdan arındırmanız gerekir. Bu, alkol veya asetonla iyi çalışır .
Xenon gaz deşarj lambaları
Kısa ve uzun huzme için kullanılan ksenon gaz deşarj lambaları, sürüş ışıklarında nispeten yeni bir gelişmedir. Bir filamentleri yoktur, ancak iki elektrot arasında yanan bir ark boyunca parlarlar. Lambanın cam ampulü asal gaz ksenon ile doldurulur, çeşitli katkı maddeleri ışık rengini etkiler.
Xenon ışığı kabaca gün ışığı spektrumuna karşılık gelir, bu nedenle diğer araç farlarına kıyasla karanlıkta mavi görünür. Halojen lambaların ışığından önemli ölçüde daha parlaktır ve buna bağlı olarak karşıdan gelen trafiğin gözünü kamaştırabilir. Bu nedenle xenon sistemleri otomatik far mesafe kontrolüne ihtiyaç duyar. Bir far temizleme sistemi de zorunludur.
Xenon teknolojisine sahip farlar yüksek seviyede parlaklık üretir. Bununla birlikte, sistem o kadar ucuz değildir ve bu nedenle esas olarak üst sınıf aralığında bulunur.
Bir karakteristik mavi görünümlü açık renktir. Bir diğeri de gözlerin kamaşma riskinin artmasıdır - bu nedenle xenon farlar her zaman dikkatlice ayarlanmalıdır
Arkı ateşlemek için yüksek voltaj darbeleri gereklidir ve ksenon gaz deşarj lambaları da aracın elektrik sistemi beslemelerinden daha yüksek voltajlarla çalışır.
Bu nedenlerden dolayı lambalar balast ile çalıştırılmalıdır. Ek olarak, far muhafazalarının gaz deşarj lambalarıyla çalışması için onaylanmış olması gerekir.
Bu tür bir lambaya sahip tüm aydınlatma sistemi çok karmaşık olduğundan ve çok yüksek parlaklık nedeniyle, özellikle farın yanlış ayarlanmasına duyarlı olduğundan, herhangi bir bakım çalışması ve hatta lamba değişimi bir atölye tarafından yapılmalıdır.
Geleneksel aydınlatmaya kıyasla daha yüksek sistem maliyetleri ile birlikte, bu, xenon aydınlatmanın esas olarak üst ve üst orta sınıflarda bulunmasının bir nedenidir.
Xenon Gaz Deşarj Lamba Çeşitleri
Dört temel ksenon ışığı türü vardır: D1, D2, D3 ve D4. Rakamlar gelişim aşamasını gösterir. Farklı lamba tipleri, bazen farklı voltajlarda çalıştıkları ve bazen farklı tasarımlara sahip oldukları için birbirleriyle uyumlu değildir. Tanımlara yapılan S ve R ekleri, projeksiyon farları için şeffaf cam ampullü (DxS) veya yansıtıcı farlar için gölgeli boyalı (DxR) bir yapıyı belirtir.
İşte temel özellikleriyle temel tipler:
Lamba türü Çalışma gerilimi Cıva içermez Balast
D1 85 V Hayır Birleşik
D2 85 V Hayır ayrı ayrı
D3 42 V Evet Birleşik
D4 42 V Evet ayrı ayrı
Güçlendirme ve alternatifler
Zorunlu far temizleme sistemi bile güçlendirme xenon lambasını karmaşık hale getirir.
Bir xenon sistemini iyileştirmek temelde mümkündür, ancak oldukça karmaşıktır. Her durumda, ön koşul, onaylanmış bir far muhafazasıdır. Diğer cihazlarla birlikte bu, nispeten yüksek parça maliyetlerine ve biraz işçiliğe yol açar. Xenon ışığı elektriği ve dolayısıyla yakıt tüketimini düşürse de, güçlendirme işleminin kendi başına ödeme yapması olası değildir.
Daha önce halojen lambalarla donatılmış ve ksenon ışık için tip testine tabi tutulmamış farlarda, uyarlama setleri olarak adlandırılan adaptör yapılarını daha fazla uzatmadan xenon sistemleri kurma seçeneği de vardır. Bununla birlikte, bu, aracın işletme ruhsatını geçersiz kılacak ve sigorta teminatı kaybedileceği için buna şiddetle karşı çıkıyoruz.
Tek başına mavimsi parıldayan ışığın görünümünü takdir eden herkes, bunu kapsamlı dönüştürme, takip masrafları veya yasal sonuçlar olmadan da elde edebilir. Bunun için ampul renginden mavimsi bir ışık üreten halojen lambalar vardır. Bunları “xenon görünümü” gibi isimlerle tanıyabilirsiniz. Tabii ki, sadece bir xenon sisteminin dezavantajlarından kaçınmakla kalmazlar, aynı zamanda avantajlarını da sunamazlar - araçları için özel bir görünüme değer veren sürücüler için lambalardır.
Bununla karıştırılmaması gereken, ampulleri aslında asal gaz ksenon ile dolu olan bazı halojen lambalardır.
LED farlar
Otomobillerde LED aydınlatma sistemleri de araç ışık kaynaklarının genç temsilcileri arasında yer alıyor. Başlangıçta sadece araç içinde kontrol lambaları veya kadran aydınlatması olarak bulunan ekonomik ve uzun ömürlü LED'ler, başlangıçta göstergeler, arka lambalar, plaka lambaları veya konum lambaları gibi yardımcı lambalar için, ancak şimdi ana farlar için de harici aydınlatma sistemini fethetti.
LED'ler çok esnek bir şekilde kullanılabilir ve kapsamlı tasarım seçenekleri sunar. Araç lambaları genellikle birkaç ayrı LED ile tasarlandığından, uzatılmış veya kavisli arka lambalar veya gündüz yanan farlar gibi alışılmadık şekiller oldukça kolay bir şekilde uygulanabilir. Bununla birlikte, çok sayıda LED'in etkileşimi nedeniyle, kısa far, viraj ışıkları, göstergeler, vb. Gibi bir dizi işlev, tek bir muhafaza içinde barındırılabilir. İstenen işlev, özel olarak ayrı ayrı LED'leri veya LED gruplarını kontrol ederek elde edilir.
Burada bir farda bulunan LED'ler, birçok şekilde birleştirilebildikleri için araç tasarımcılarına yeni tasarım seçenekleri sunar.
Yanıp sönen ışıklar ve arka lambalar gibi çeşitli fonksiyonlar da oldukça serbest bir şekilde düzenlenebilir ve istenildiği gibi tasarlanabilir.
Bireysel işlevler, LED teknolojisi ile nispeten kolayca yenilenebilir. Bunlar, örneğin, sonradan takılabilen ve aracın elektrik sistemini çok az zorlayan gündüz yanan farları içerir.
LED aydınlatmanın avantajları, elbette aynı zamanda maliyetleri de beraberinde getiren belirli bir tasarım çabasıyla dengelenir. Bir yandan, bunun nedeni LED'lerin sabit doğru akımla çalışmasıdır. Bu nedenle, bu tür enerjiyi yerleşik ağdan dönüştüren ve dengeleyen uygun bir güç kaynağına ihtiyacınız vardır.
Teknik olarak çözülmesi gereken ikinci sorun, bir LED'deki yarı iletken malzemenin ısıya duyarlı olmasıdır. Yüksek sıcaklıklar servis ömrünü kısaltır ve ışık çıkışını azaltır. Isı kaynakları, örneğin, LED sisteminin kendisinden kaynaklanan kayıpları, motor bölmesinden gelen ısıyı ve gelen güneş ışığından ısınmayı içerir. LED farlar bu nedenle soğutulur - kısmen pasif, ancak çoğu zaman da aktif, bu da enerji tasarrufu etkisini kısmen ortadan kaldırır.
Diğer aydınlatma teknolojileri de LED'lerle birleştirilebilir. Bir xenon farın LED göstergeler ve / veya LED gündüz sürüş farları ile etkileşimi düşünülebilir.
LED teknolojisine sahip bir gündüz farı, enerjiyi ve dolayısıyla yakıt tüketimini önemli ölçüde artırmadan daha fazla görüş sağlar.
Araç sahibi bir LED sistemini kendisi değiştiremez veya onaramaz. Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen gündüz sürüş farlarında olduğu gibi, bireysel işlevler sonradan donatılabilir. Bu amaçla tip testi yapılmış bileşenler kullanılırsa ve yönetmeliklere uygun olarak monte edilirse, bu herhangi bir soruna yol açmayacaktır.
Bu kategorimize ait bazı ürünler
https://www.parcanisec.com/aydinlatma-parcalari/fa...
https://www.parcanisec.com/aydinlatma-parcalari/far-parcalari/ford/
https://www.parcanisec.com/aydinlatma-parcalari/far-parcalari/honda/civic/
https://www.parcanisec.com/aydinlatma-parcalari/far-parcalari/toyota/corolla/
Veri bulunamadı